Díjak, pályázatok

FOTÓPÁLYÁZAT

Immár hagyomány, hogy a soros rendezvényünk szervezésének kezdetekor Fotópályázatot hirdetünk a konferencia kiadványainak arculatát meghatározó digitális felvétel beküldésére. A jelentkezés határideje 2018. október 15. volt.

A XII. anyagtudományi konferencia fotópályázatára beérkezett felvételeket a szervező bizottság október 18-i ülésén átnézte. Sok szép és érdekes felvétel érkezett be, ezért a zsűri úgy döntött, hogy az idei évben három képet és készítőjét/készítőit díjazza.

Az első helyezett által beküldött kép lett a 2019. évi rendezvény kiadványainak arculatát meghatározó digitális felvétel. A nyertes tárgyjutalma egy ZEISS Vario Sonnar 2.8-6.3/4.3-215 (50x) zoom objektív, DSC-HX350 típusú fényképezőgép, melyet a Carl Zeiss Technika Kft. ajánlott fel.

A 2. és 3. helyezettek oklevelet vehetnek át a 2019 októberében megrendezésre kerülő anyagtudományi konferencia bankettjén.

I. helyezett és a fotópályázat nyertese Benke Márton – Miskolci Egyetem, Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet

A fénykép Cu-Al-Ni-Mn alakemlékező ötvözet termoelasztikus martenzites szövetét mutatja. A felvétel optikai mikroszkóppal készült, Differenciál Interferencia (Nomarski) Kontraszt képalkotás mellett.

II. helyezett Kovács Árpád – Miskolci Egyetem, Fémtani Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet

A “Korai karácsony” című fotón laborkörülmények között, szobahőmérsékleten kevert alkáli fritt, kvarcliszt, ZnO és kristályosító TiO2 elegyből két lépcsőben hőkezelt kristályos porcelán máz töretén az amorf mázmátrixban kialakult Zn-szilikát kristályok láthatók. Scanning elektronmikroszkópos felvétel backscatter elektronokkal, eredeti nagyítás 500x.

III. helyezettek Kazup Ágota és Kárpáti Viktor – Miskolci Egyetem MSc I. évfolyamos kohómérnök hallgatók

A fényképen félfolyamatosan öntött kohóalumínium tuskó próbatestjének barker maratással előkészített, polarizált fény alatti optikai mikroszkópos felvétele látható 50x-es nagyításban.

LEGJOBB POSZTER DÍJ

A 2003-as anyagtudományi konferencia óta hagyomány rendezvényeinken, hogy a kiállított poszterek közül “Legjobb Poszter Díj”-jal jutalmazzuk a kiemelkedő prezentációkat. Az idei konferencián, a jelen lévő tudományos bizottsági tagok véleménye alapján az következő poszterek részesültek díjazásban.

Eddigi díjazottaink nevét és poszterük címét az alábbi dokumentumban foglaltuk össze.

Legjobb poszter dijasok  2017-ig

MAE DÍJ

A Magyar Anyagtudományi Egyesület kétévente természetes és jogi személyek részére egy-egy MAE Díjat adományozhat junior és szenior kategóriában. A díj az anyagtudomány terén elért eredményért, az anyagtudomány hazai népszerűsítéséért és színvonalas műveléséért adományozható. A MAE díjról részletesen hamarosan itt olvashat.